Funkcja
Radek:

Korzystają z wykresu funkcji f(x)=ax
2+bx+c określ znak liczby, Odpowiedź uzasadnij. Na maturze
mnie to przerosło a zawsze to jest więc chciałbym to zrozumieć. Proszę o pomoc.
a) a
a>0, ponieważ ramiona skierowane są do góry czy może być taki komentarz ?
3 gru 21:40
Hajtowy: Jak najbardziej
3 gru 21:42
Radek: b) c
c>0 miejsce przecięcia z osią OY
3 gru 21:43
Hajtowy:
Parametr c odpowiada za przesunięcie wykresu wzdłuż OY zgodnie z jej zwrotem, gdy c > 0
i przeciwnie do niego, gdy c < 0.
Prosto z wikipedi
3 gru 21:45
Radek:
c≥0 nie może być taki warunek nigdy c=0 c>0 lub c<0 tak ?
3 gru 21:45
Radek: ?
3 gru 21:46
3 gru 21:47
Radek: tam jest tylko a i Δ
3 gru 21:48
Radek: ?
3 gru 21:53
KoŁo: Tak
3 gru 22:03
Radek: @KoŁo wyjdź
3 gru 22:04
KoŁo: To byla odpowiedz na 21:45. Ale wychodze,ok.
3 gru 22:05
Radek: Aha dzięki
3 gru 22:06
Radek:
wzory viete'a suma trzecich potęg
x13+x23=(x1+x2)(x12+x22−x1x2)
x13+x23=(x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2) ?
3 gru 22:10
krystek: ok
3 gru 22:13
Radek: a jeszcze wracając do zadania z rysunkiem
określ znak b ? tutaj nie wiem kompletnie
3 gru 22:15
krystek: a>0 i c>0 A b określisz z wzorów Viete'a jeśeli pierwiastki sa dodatnie
3 gru 22:17
krystek: Inaczej , jeżeli na podstawie tego wykresu masz określić b.
3 gru 22:18
Radek:
a jakoś inaczej jak ? bez wzorów viete'a ?
3 gru 22:21
3 gru 22:24
wredulus_pospolitus:
jak określić znak 'b' hmmm
1) wiesz, że a,c >0 ... tak

tak

wiesz, że oba miejsca zerowe są dodatnie (patrz rysunek)
| | −b −√Δ | |
x1 = |
| > 0 => −b −√Δ > 0 => −b > 0 => b < 0 |
| | 2a | |
tara ... i bez wzorów Viete'a ... istotne było, że oba miejsca zerowe są dodatnie i a>0
3 gru 22:24
Radek:
a2−bc<0
to będzie <0 ?
3 gru 22:26
wredulus_pospolitus:
no to jak widzisz ... masz już 3 sposoby pokazania, że b<0 ... jeżeli a (lub a i c) > 0
3 gru 22:27
Radek: Mam jeszcze takie zadanie wykres funkcji f(x)=3x2 przesunięto o wektor v otrzymując wykres
funkcji g(x) której miejscami zerowymi są liczby −3,1 znajdź współrzędne wektora
g(x)=3(x−1)(x+3) mogę tak zapisać ?
3 gru 22:33
krystek: Tak i teraz postać kanoniczna i masz wektor przesunięcia
3 gru 22:34
Radek:
Dziękuję Pani !
3 gru 22:40
krystek: Z przyjemnościa pomaga się Tobie !
3 gru 22:43