matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzor ciagu
COD:
x
n
jest ciagem okreslonym rekurencyjnie: x
1
=
√
2
x
n+1
=
√
2x
n
wyznacz limx
n
x→
∞
3 gru 21:39
Krzysiek:
x
2
=2
1/2
*2
1/4
=2
3/4
x
3
=2
7/8
x
4
=2
15/16
x
n
=2
(2
n
−1)/2
n
→2
3 gru 21:45