Fizyka - rownanie ruchu
PrawieJakEinstein: W chwili gdy autobus jadący ruchem jednostajnym z prędkością V1=20m/s przejeżdża obok
stojącego samochodu, samochód ruszył ruchemjednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem
a=2m/s2 za autobusem. Napisz kinematyczne równania ruchy obu pojazdów
3 gru 21:26
daras: Einstein do tego niepotrzebny, bo predkości są za małe
3 gru 21:38
daras: kinematyczne r−nia ruchu, to po prostu wzory na przemieszczenie x(t)=s
3 gru 21:40
PrawieJakEinstein: Dla kinetycznego:
x(t)=x
0+vt
Dla przyspieszonego:
Czyli po prostu podstawic te wartosci?
x
0 w obu przypadkach wynosi 0?
3 gru 21:48
PrawieJakEinstein: Tam na poczatku oczywiscie dla jednostajnego
3 gru 21:54
daras: GG:2489859
xa(t)=20t
xs(t)=t2
3 gru 22:00
PrawieJakEinstein: Czyli samochod dogoni autobus po 400m?
3 gru 22:06
daras: na pewno po 20 s
3 gru 22:11