Jak wyliczyć liczbę ciężarówek?
milka: Hej. Mógłby ktoś przybliżyć mi sposób rozwiązania takiego problemu:
Mamy magazyn, do którego są przywożone są towary.
Towary przywożone są ciężarówkami o różnych pojemnościach.
Pojemność każdej następnej ciężarówki jest 3 razy większa niż poprzedniej.
Mam pojemność magazynu oznaczoną jako zmienną M i pojemność ciężarówki jako N.
Ile ciężarówek przywiezie towary, aż zostanie zapełniony?
Jest mi to potrzebne do napisania algorytmu.
3 gru 21:19
Krzysiek: N+3N+3*3N+...+3x*N=M
1+3+32+...+3x=M/n
po lewej stronie masz sumę ciągu geometrycznego.
3 gru 21:23
milka: czyli liczba ciężarówek to x = log3(1 − 2m/n) ?
3 gru 21:59