całka
karka: Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak ruszyć taka całke?
3 gru 21:02
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez sinx i podstawienie: t=cosx
3 gru 21:05
karka: doszedłem do czegoś takiego...
3 gru 21:09
karka: i jeszcze minus przed ta całką..
3 gru 21:10
Krzysiek: ?po podstawieniu już nie możesz mieć 'x'..
sin2x=1−cos2x
3 gru 21:11
3 gru 21:13
Krzysiek: tak i teraz rozbijasz na ułamki proste
3 gru 21:15
karka: czyli to bedzie coś takiego
| 1 | | A | | B | | C | | D | | E | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| (1−t2)*t3 | | 1−t | | 1+t | | t | | t2 | | t3 | |
3 gru 21:21
Krzysiek: tak
3 gru 21:24
karka: | | 1 | | 1 | |
wyszło mi, że A= |
| B=− |
| C=1 D=0 E=1...dobrze? |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 21:36
3 gru 21:40
karka: Dzięki serdeczne

wyszło wszystko tak jak trzeba
3 gru 21:45