Jednokładność.
natttt: Znajdź obraz narysowanej figury w jednokładności o środku w punkcie (0,0) i skali −3 ten
sześciokąt narysowany jest na współrzędnej
A=(0,1)
B= (−1;3)
C= (−3;3)
D=(−4;1)
E= (−3;−1)
F=(−1;−1)
Mila pomożesz? jak to się robi?

proszę
3 gru 20:52
daras: Mila ma wolne

odbijasz wzgledem punktu (0,) jak obraz w lusterku w dodatku zmniejszasz 3x
3 gru 21:10
3 gru 21:13
Janek191:
@daras

?
Coś nie tak
3 gru 21:45
Mila:
k=−3
A=(0,1)
A'=(−3*0,−3*1)=(0,−3)
B=(−1,3)
B'=(−3*(−1),−3*3)=(3,−9)
C=(−3,3)
C'=(−3*(−3),(−3)*3)=(9,−9)
D=(−4,1)
D'=(−3*(−4),(−3)*1)=(12,−3)
E=(−3,−1)
E'=(−3*(−3),−3*(−1))=(9,3)
F=(−1,−1)
F'=(3,3)
Zaznacz w układzie współrzędnych obydwa sześciokąty. To chyba umiesz?
4 gru 17:25
natttt: ok dzięki
7 gru 21:05