Panko: | | | |
a) 2n =∑ | ( od k=0 do k=n)−−−−−liczba wszystkich ciągów 2−wyrazowych o |
| | |
długościn to 2
n
| | | | | |
b) obowiązuje | = | czyli symetria w wartościach współczynników |
| | | |
dwumianowych.
c) jeżeli n nieparzyste to liczba wyrazów w dwumianie Newtona jest parzysta i
odwołując się do b) liczba wystąpień parzystych 1 jest taka sama jak wystąpień
nieparzystych czyli 2
n/2 = 2
n−1 . Przyjmuję, że k=0 czyli nie wystąpiła 1 to
jej parzyste wystąpienie .
d) jeżeli n jest parzyste to liczba wyrazów w dwumianie Newtona jest nieparzysta
| | | |
i jest wyraz | który w zależności od parzystości n/2 decyduje o rozwiązaniu |
| | |
d
1) jeżeli n/2 parzyste to szukana liczba realizacji rozmieszczeń 1 wynosi
| | | | | | | |
2x+ | =2n stąd x+ | = 2n−1+( | )/2 |
| | | | |
d
2) jeżeli n/2 nieparzyste to szukana liczba realizacji rozmieszczeń 1 wynosi x =