analiza
student: Znajdź obie granice jednostronne (właściwe bądź niewłaściwe) we wskazanym punkcie:
a) y = (x − 1)/|x − 1| w punkcie 1
no i mam coś takiego
|x − 1| wiadomo 2 przypadki x−1 x≥1 lub −x+1 x<1
x−−>1
−
i co teraz mam brać ten drugi przypadek czyli w mianowniku −x+1? wychodzi −1
pozniej
x−−>1
+
i też 2 przypadek?
3 gru 20:25
student: | | x−1 | |
lim |
| = chyba jednak −1 powinno być |
| | x−1 | |
x−>1
−
dokładnie nie wiem, proszę o pomoc
3 gru 20:31
Krzysiek: dla x→1− |x−1|=−x+1 (bo masz liczbę mniejszą od zera więc zmieniasz znak)
wtedy granica wynosi −1
dla x→1+ |x−1|=x−1 ,granica równa 1.
3 gru 20:35
student: aha ok dzięki,
a jeśli chodzi o x→1− (x − 1) to jest −1
a jeśli chodzi o x→1+ (x − 1) to jest 1
więc 4 przypadki łącznie?
3 gru 20:42
Krzysiek:
3 gru 20:43
student: | | x−1 | | x−1 | |
czyli lim |
| i lim |
| |
| | x−1 | | −x+1 | |
x→1
− x→1
−
| | x−1 | | x−1 | |
lim |
| i lim |
| |
| | x−1 | | −x+1 | |
x→1
+ x→1
+
czyli 4 przypadki, czy to jest niepotrzebne
3 gru 20:49
Krzysiek: | | x−1 | | x−1 | |
limx→1− |
| =limx→1− |
| =−1 |
| | |x−1| | | −(x−1) | |
| | x−1 | | x−1 | |
limx→1+ |
| =limx→1+ |
| =1 |
| | |x−1| | | (x−1) | |
3 gru 20:51
student: ok thx
3 gru 20:56
student: kolejne zad. trzeba obliczyć asymptotę pionową
Moje rozwiązanie:
D
f R\{−1,1}
granice jedn. w −1 i 1
f−ja ma as. pion. obust. w x=−1
f−ja ma as. pion. obust. w x=1
dobrze?
3 gru 21:32
student: .
3 gru 21:38
Krzysiek: nie,
| | x3 | | −1 | |
dla x→−1− |
| =[ |
| =−∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
dla x→−1
+ jest +
∞
reszta ok.
3 gru 21:38
student: | | −1 | |
a dlaczego x→−1− napisałeś [ |
| ] nie powinno być 0− przecież jest do −1− |
| | 0+ | |
3 gru 21:42
Krzysiek: narysuj wykres funkcji y=x2−1
jeżeli zmierzasz do −1 z lewej strony to zmierzasz po wartościach dodatnich stąd 0+
3 gru 21:46
student: ok racja
3 gru 21:51
student: kolejny przykład:
no więc liczę w x=0
| | 1 | |
lim x−>0− idę po wartościach ujemnych więc będzie [ |
| ] = −∞ |
| | 0− | |
| | 1 | |
lim x−>0+ idę po wartościach dodatnich więc będzie [ |
| ] = +∞ |
| | 0+ | |
dobrze tym razem?
3 gru 22:21
student: .
3 gru 22:26
Krzysiek: ok
3 gru 22:27
student: okej
3 gru 22:28