granice funkcji
kasia: korzystając z granic specjalnych, oblicz granice funkcji
a) lim (przy n→0) sin(7x)/x
b) lim(przy n→0)x/tg(5x)
3 gru 20:07
kasia: proszę o pomoc
3 gru 20:16
kasia: ktoś pomoże?
3 gru 20:25
Krzysiek: n,czy x zmierza do zera?
| | sint | |
skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
3 gru 20:36
kasia: x zmierza do 0. mógłbyś to rozpisać, bo ja wgl nie umiem tych granic funkcji? czy to trzeba tak
jak w granicach ciągu
3 gru 20:38
Krzysiek: | | sin(7x) | |
a) |
| *7→1*7=7 łatwe? |
| | 7x | |
to spróbuj b)
3 gru 20:44
kasia: a skąd to *7 jeszcze?
3 gru 20:47
Krzysiek: pomnożyłem i podzieliłem przez 7, by skorzystać z tego wzoru jak tego jeszcze nie widzisz
podstaw sobie t=7x,
3 gru 20:49
kasia: już widze!
3 gru 20:50
kasia: a to b skoro jest odwrotnie to jak tzreba zamienić?
3 gru 20:51
Krzysiek: skoro (sint)/t zmierza do 1, to t/(sint) zmierza do 1/1=1
3 gru 20:52
kasia: x/tg5x= 5x/tg5x)*5→1*5=5
3 gru 20:58
kasia:
3 gru 21:09
Krzysiek: | | x | | 5x | |
nie, przecież |
| ≠ |
| *5 |
| | tg5x | | tg5x | |
3 gru 21:12
kasia: 1/5?
3 gru 21:18
Krzysiek: tak
3 gru 21:20
kasia: dziękuję

z apomoc i cierpliwość
3 gru 21:22