oblicz α mając sinα trygonometria rozszerzenie
mona: mam wyliczony cudem z zadania sinα= √3/10 i mam wyliczyć tylko ile stopni ma kąt α
z odpowiedzi wynika że ma być to 150 stopni
nie bierzemy odpowiedzi z tablic kąta ostrego
końcówka zadania z rozszerzonej matmy
zapomniałam jak się to robiło i nie mogę znaleźć
3 gru 19:59
mona: chcę wiedzieć tylko jak zrobić
odpowiedź znam
3 gru 20:01
Bizon:
... napaplała... napaplała ... odpowiedź zna .. tylko chce wiedzieć ...
to przyjmij do wiadomości że sin150o=sin(180o−30o)=sin30o=1/2 a nie √3/10
3 gru 20:06
3 gru 20:07
mona: to wiem
tyle że z zadania wynika że odpowiedzi albo są błędne albo wyliczyć trzeba.
wiec mam pole 10{3} cm2
boki przy kącie 5 i 8
10{3} =0.5*5*8*sinα
sinα=10{3}/20
czyli {3}/10
i nie zrobisz nic wiecej
3 gru 20:15