trygonometria
Aya: 1.Oblicz wartość wyrażenia :
(sin17° + cos17°)(sin17°−cos17°) + 2sin2 73°
2.Wyznacz kąt ostry α ,wiedząc że sin α jest jedynym z rozwiązań równania x2 − 12 = 0
3 gru 19:59
mona: 1.
sin2 17° − cos2 17°+2sin2 73°=
sin2 17°−1+sin2 73°=
cos2 73°−1+sin2 73°=1−1=0
3 gru 20:10
mona: 2 nie pamiętam poszukam w zeszycie
3 gru 20:10
math: 1) = sin2 17 − cos2 17 + 2sin2 73 = 2sin2 17 − 1 + 2sin2 73 = 2(cos2 73) + 2sin2 73 − 1
= 1 − 1 = 0
x2 = 1/2 => x = √2/2 v x = −√2/2 x < 90st. wiec 0 < x < 1
stad x = √2{2} cos a = √2{2} => a = pi / 4 ( 45st.)
3 gru 20:13
Aya: dzieki
3 gru 20:19