wzór
syrenka : wyznacz wzór funkcji wykładniczej y=ax wiedząc że do jej wykresu należy punkt P (−1/2,7)
3 gru 19:42
syrenka : jak ktoś umie to niech pomoże

proszę
3 gru 19:47
Bizon:
P(xP, yP) .. współrzędne punktu należącego do wykresu muszą spełniać równanie
zatem: yP=axP więc: 7=a−1/2 ⇒ a= ...
3 gru 19:51
syrenka : a = 1/49 ?
3 gru 19:52
syrenka : i jeszcze czy dobrze zrobiłam takie zadanie:
wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x) = 8*(1/4)
x−2−1
0 = 8*(1/4)
x−2−1
0 = 2
3 * (1/4)
x−2 − 2
0
2
3 + 2
0 = (1/4)
x−2
3+0 = x−2
3 = x−2
5 = x
sprawdź i napisz czy dobrze
3 gru 19:55
syrenka : i jak ?
3 gru 19:59
Bizon:
a=1/49
ale to zadanie to już szczyt −
3 gru 20:12
syrenka : czyli dobrze ?
3 gru 20:16
3 gru 20:23
syrenka : czyli ile jest to x? 2,5?
3 gru 20:27
Bizon:
"skaszaniłem" w końcówce
8*42=23*24=27
czyli 27=22x
3 gru 20:36
Bizon:
spr
8*(2−2)1,5=1
23−3=1
20=1
3 gru 20:40