Bok KN wielokąta KLMN wpisanego w okrąg, jest średnicą tego okręgu, poprowadzono
kamczatka: Bok KN wielokąta KLMN wpisanego w okrąg, jest średnicą tego okręgu, poprowadzono styczną do
tego okręgu w punkcie L, tworzy ona z bokami KL i LM kąty 20 i 30 stopni. Oblicz miarę kątów
czworokąta.
Jakby ktoś mógł jeszcze narysować rysunek Dzięki.
3 gru 19:32
Bizon:

WYKORZYSTAJ TWIERDZENIE STYCZNEJ I SIECZNEJ
3 gru 19:40
kamczatka: nadal nie wiem jak to zrobić
4 gru 14:14
4 gru 14:25
kamczatka: nie wiem nie ogarniam tych twierdzeń
4 gru 14:35
kamczatka: jak to wyliczyć dzięki
4 gru 17:48
Bizon:
1. z rysunku widzisz, że kąt KLM=180−20−30=130
2. Z twierdzenia o kątach czworokąta na którym opisano okrąg
kąt KNM=50
3. Kąt KMN jest prosty a kąt KML=20 zatem kąt NML=110
i tak dalej
Tyle, że Ty wcale nie chcesz myśleć
4 gru 17:58