Rzucamy dwukrotnie kostką. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom:
wajdzik: Rzucamy dwukrotnie kostką. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom:
A − suma wyrzuconych oczek jest nie większa od 7.
b − za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek,
C − suma wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą
D − co najmniej raz wypadły cztery oczka.
A −
|Ω|={ {x
1,x
2}; x
1,x
2∊{1,2,3,4} ∧ x
1 ≠ x
2
zgadza się?

Robię następne.
3 gru 19:24
wajdzik: B−
Ω={ {2,1}; {2,2} ... {4,1}; {4,2} ... {6,1}; {6,2}.. }
|Ω|=18
Zgadza się? I czy jest szybszy zapis?
3 gru 19:29
wajdzik: Do C i D mam odpowiedzi z podręcznika które się zgadzają.
3 gru 19:33
wajdzik:
3 gru 20:24
Radek:
rzucamy dwukrotnie kostką więc Ω=36
A={(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (3,1) (3,2) (3,3) (3,4)
(4,1) (4,2) (4,3)
(5,1) (5,2) (6,1)}
B={ (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6) (6,1) (6,2) (6,3)
(6,4) (6,5) (6,6)}
C={(1,1) (1,2) (1,4) (1.6) (2,1) (2,3) (2,5) (3,2) (3,4) (4,1) (4,3) (5,2) (5,6) (6,1) (6,5)}
D albo raz albo dwa ale teraz czy suma ich ma być 4 ?
3 gru 20:32