prawdopodobieństwo
Siemanko: Prawdopodbieństwo pomocy!
1. Na parterze 7 piętrowego domu wsiadło do windy 5 osób. Zakładając że wszystkie możliwe
rozkłady wysiadań pasażerów na piętrach są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo
A− każdy pasażer wysiadzie na innym pietrze
B − wszyscy pasażerowie wysiąda na tym samym piętrze
2. W turnieju piłkarskim bierze udział 16 drużyn. Podzielono je na 2 grupy eliminacyjne po 8
drużyn. Jakie prawdopodobieństwo że drużyna X i Y będą grały w tej samej grupie eliminacyjnej?
3. W urnie znajdują sie 4 kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy z urny 5 kul jakie jest
prawdop. że wylosujemy:
A = conajmniej 1 białą
B − 2 białe i 3 czarne?
4. Co jest bardziej prawdopodobne: wyrzucenie conajmniej raz orła w pieciokrotnym rzucie
moneta, czy wyrzucenie conajmniej raz liczby oczek podzielnej przez 3 w pieciokrotnym rzucie
kostą do gry?
5. Z urny zawierajacej n kul, w tym 6 białych losujemy kolejno 2 kule bez zwracania. Dla jakiej
wartości n prawdopodobieństwo tego że obie kule są białe bedzie większe od 0,25?
6. Mamy dwie urny z kulami: w pierwszej 6 kul różowych i 9 fioletowych, w drugiej urniej 4
różowe i 6 fioletowych. Rzucamy kostka do gry i moneta. Jesli wypadnie parzysta liczba oczek i
orzeł to losujemy 2 kule z urny pierwszej w przeciwnym wypadku z drugiej urny. Oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania kul różnych kolorów.
Drodzy przyjaciele i koledzy, proszę o pomoc, bo inaczej już nie wyrabiam, nie dam sobie rady
ogarnąć w jeden dzień tyle spraw, jednak liczę na pomoc i może ktoś da radę rozwiązać te
zadania. Byłbym bardzo bardz bardzo wdzięczny!
3 gru 19:14
Siemanko: czy da radę ktoś pomóc ?
3 gru 21:44
Hajtowy:
Zadanie 1 'a' rozwiązywałem!
7*6*5*4*3 = 2520
3 gru 21:48
Janek191:
z.1
a) I Ω I = 7
5
I A I = 7*6*5*4*3 = 2 520
| | 2 520 | | 2 520 | |
P ( A) = |
| = |
| |
| | 75 | | 16 807 | |
b)
I Ω I = 7
5
I B I = 7
| | 7 | | 1 | | 1 | |
P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 75 | | 74 | | 2 401 | |
3 gru 22:15
Janek191:
z.1
a) I Ω I = 7
5
I A I = 7*6*5*4*3 = 2 520
| | 2 520 | | 2 520 | |
P ( A) = |
| = |
| |
| | 75 | | 16 807 | |
b)
I Ω I = 7
5
I B I = 7
| | 7 | | 1 | | 1 | |
P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 75 | | 74 | | 2 401 | |
3 gru 22:15
Janek191:
z.2
XYOOOOOO , OOOOOOOO
3 gru 22:23
Janek191:
z.3
4 b + 6 c = 10 kul
Losujemy 5 kul
więc
| | | | 10 ! | | 6*7*8*9*10 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 6*7*2*3 = 252 |
| | | 5 ! * 5 ! | | 1*2*3*4*5 | |
a) A − zdarzenie losowe − "wylosowano co najmniej jedną białą kulę "
A ' − zdarzenie przeciwne − " nie wylosowano żadnej kuli białe "
więc
zatem
| | 1 | | 41 | |
P( A) = 1 − P( A') = 1 − |
| = |
| |
| | 42 | | 42 | |
=========================
b) B − zdarzenie losowe : " wylosowano 2 b i 3 c "
więc
===================
3 gru 22:34
Siemanko: Janek DZIĘKI! Zrobiłem 2 pierwsze, ale to trzecie źle przyjąłem, że wylosowano 4 białe i mi nie
chciało wyjść, dzięki jeszcze raz.
3 gru 22:47