funkcja
Radek:
Funkcja określona jest wzorem f(x)=mx2+mx−1 wyznacz te wartości parametru m dla których
a) funkcja f przyjmuję tylko wartości ujemne
m≠0 m<0 Δ<0
m2+4m<0
m(m+4)<0
m∊(−4,0)
?
3 gru 19:12
Wazyl:

Jakie wartości przyjmuje dla m=0?
3 gru 19:16
Lorak: Ok policzone, ale to nie wszystko.
Nie sprawdziłeś co się dzieje gdy m=0
3 gru 19:17
Radek:
dla m=0 funkcja liniowa ?
3 gru 19:17
Lorak: Tak, i wtedy f(x)=−1, więc?
3 gru 19:18
Radek:
m∊(−4,0> ?
3 gru 19:26
Piotr 10: Tak
3 gru 19:27
Radek: b) zbiorem wartości jest przedział (−
∞,0>
m≠0 m<0 ?
y
w=0
Δ=m
2+4m
−m
2−4m=0
m
2+4m=0
m(m+4)=0
m=−4 ?
3 gru 19:44