uzasadnij,że dla a, b>0
kuba:
3 gru 19:00
Wazyl: Czy może być pierwiastek z liczby ujemnej w zbierze liczb R?
3 gru 19:02
Wazyl: A jeżeli jesteś wyżej to:
Wsadźmy sobie
√b do ułamka:
2√2−√ab+√aba=2
3 gru 19:04
kuba: a jak to wytłumaczyc ? w sensie odpowiedz czy coś ?
3 gru 19:08
Wazyl: Policzyć

zał≠0 Wymnozyć obustronnie przez a. Wyjdzie Ci a nieujemne itd...
3 gru 19:09
kuba: dzięki
3 gru 19:13
kuba: wyjdzie ,że a=√2 ?
3 gru 19:17
kuba: jak , będzie brzmiał komentarz ?
3 gru 19:18
Wazyl: Policz jeszcze raz. Gafe strzeliłem bo zapomniałem o pierwiastku z a w mianowniku.
3 gru 19:19
Wazyl: a=2>0
Wyrażenie ma sens dla każdego b należącego do R nieujemnych.
Z założenia wyrzucamy jeszcze 0.
3 gru 19:20
kuba: tam jest w przykładzie błąd , powinno byc 2√a
3 gru 19:21