Wyznacz wszystkie wartości
Albert: Wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n, dla których dziedziną funkcji
f(x)=√(x2−x−6)(x2+mx−2nx−2mn) jest zbiór liczb rzeczywistych. Proszę o wskazówkę.
3 gru 19:00
KoŁo: x2+mx−2nx−2mn powinno mieć te same pierwiastki co x2−x−6 (żeby wykres się odbijał od osi OX)
3 gru 19:04
Albert: wyszło mi, że x2−x−6 ma miejsca zerowe −2 i 3. Następnie policzyłem
(x2+mx−2nx−2mn)podstawiając je czyli:
4−2m+4n−2mn=0
9+3m−6n−2mn=0
m(−2−2n)=−4−4n
m=2+2n
i potem wyszło mi że −4n2−4n+15=0
n1=1,5
n2=−2,5
wiem że to zadanie nie jest dokończone ale mam wrażenie że robię cos źle. Prosze o pomoc.
3 gru 19:22
Albert:
3 gru 19:32
KoŁo: Dobrze powinno byc
3 gru 19:59
Albert: bo w odp jest n1=−1 m=−3 lub n2=1,5 m=2
3 gru 20:09
Albert:
3 gru 20:17
KUZDE: rozwiązujesz równanie :
x2 −x − 6 = x2 + mx − 2nx − 2nm
x2 −x −6 = x2 −(2n−m) − 2nm
1 = 2n − m
6 = 2nm
m = 2n − 1
6 = 2n(2n−1) => 6 = 4n2 − 2n /2
2n2 − n − 3 = 0
Δ = 1 − 4*2*−3 = 25
n1 = 1 − 5 ) /4 = −1
n2 = 6/4 = 1.5
3 gru 20:19