wyrazenia wymierne
jakub: | x3−8 | | x2=2x=4 | | x2=4x−12 | |
| : |
| po uproszczeniu wyszło mi |
| i mampodac |
| x2−36 | | x2=12x=36 | | x−6 | |
zbiór liczb dla których wyrazenie ma sens. wyliczyłem ze sa to liczby −6 i 6. Sa jeszcze
jakies?
3 gru 18:40
jakub: tam gdzie = to maja byc +
3 gru 18:46
Hajtowy:
D=R−{6}
3 gru 18:48
jakub: co?
3 gru 18:48
Piotr 10: Hajtowy
a dla −6 co mamy

? (−6)
2 − 36=36−36=0 ups
3 gru 18:49
Piotr 10: Dziedzinę określasz na początku, przed skracaniem, uproszczeniu itd, i potem po uproszczeniu
jeszcze warto zobaczyć co dzieję się z mianownikiem
3 gru 18:50
jakub: x∊R\{−6,6} mi tak wyszło
3 gru 18:57
Hajtowy: Piotrze źle sb popatrzyłem

OD razu na to jego uproszczone

Mój błąd
3 gru 18:58
jakub: to wkońcu jest cos oprócz 6 i −6
3 gru 19:20
jakub: ?
3 gru 19:37