Czy może ktoś mi to zrobić i wytłumaczyć?
Mati: Jak rozwiązywać tego typu równania?
√22−x − √10−x=2
√3x−2 =2√x+2−2
3 gru 18:39
Mati: Wielkie dzięki wszystkim za pomoc
4 gru 06:39
wredulus:
Nie ma sprawy

polecamy sie na przyszlosc
4 gru 07:33
Mati: kurwa mać, z jednym równaniem schodzi mi 2 godziny, robię patrzę, zły wynik. Potem patrzę gdzie
jest błąd, schodzi mi z pół godziny >.< potem znajdę ten błąd, poprawię go i dalej zły wynik,
patrzę za kolejnym błędem (znów czas schodzi), znajdę poprawię i dalej wynik zły. Dopiero po
1546237 próbach w końcu znajdę rozwiązanie >.<
4 gru 07:52
wredulus:
A wystarczylo napisac tutaj swoje rozwiazanie (to po tych 2h rozwiazywania) a ktos by sprawdzil
, naprowadzil.
I nie przesadzaj zbtym czasem bo juz widze jak 2h siedzisz jad jednym rownaniem .... yhy ... po
gora 10minutach odpuszczasz i robisz cos innego − taka jest prawda
4 gru 08:02
wredulus:
A gdybys potrzebal faktycznie 1546237 prob aby rozwiazac jedna rownanie, to (zakladajac ze
kazda proba trwa srednio 15 sekund a Ty nie zajmujesz sie tym przykladem (bo spisz) przez 8h
... to rozwiazanie jednego rownania zajeloby Ci raptem 403dni

Tak wiec rada na przyszlosc:
1) nie kurwuj bo nie jestesmy twoimi kumplami z gimnazjum
2) nie przesadzaj w opisie swojej super pracowitosci
3) nie krec, tylko napisz prawde
4 gru 08:10
Janek191:
1) √ 22 − x − √10 − x = 2
W pamięci : x = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−
Inaczej:
Założenia
22 − x ≥ 0 i 10 − x ≥ 0
22 ≥ x i 10 ≥ x
[ x ≤ 22 i x ≤ 10 ] ⇒ x ≤ 10
√22 − x = 2 + √10 − x podnosimy obustronnie do kwadratu
22 − x = 4 + 4√10− x + 10 − x
22 − 14 = 4 √10 − x
8 = 4 √10 − x / : 4
2 = √10 − x ⇒ 10 − x = 4 ⇒ x = 10 − 4 = 6
x = 6
=====
4 gru 08:56