Funkcja kwadratowa
Kamix: Mam problem z takim oto zadankiem:
Oblicz, dla jakiej wartości parametru m wierzchołek paraboli o równaniu y=x2−2(m−1)x−3m należy
do hiperboli o równaniu y=2x
a) Dla wyznaczonej wartości m napisz równanie tej paraboli.
b) Wykaż, że prosta o równaniu y=2x+2 ma dokładnie jeden punkt wspólny z otrzymaną parabolą i
podaj jego współrzędne.
Bardzo proszę o proste, jasne i przejrzyste wytłumaczenie, co, jak i dlaczego ; )
3 gru 18:16
Bizon:
f(x
w}=(m−1)
2−2(m−1)(m−1)−3m=−m
2−m−1
współrzędne wierzchołka mają spełniać równanie hiperboli ... zatem:
| | 2 | |
−m2−m−1= |
| pobawisz się i wyjdzie m=−1 |
| | m−1 | |
a) parabola ma równanie y=x
2+4x+3
b) rozwiąż równanie x
2+4x+3=2x+2
3 gru 18:36
Kamix: Dziękuję !
3 gru 18:51
Wazyl: x=
−b2a ⇒ x= m−1
y=−
√Δ4a lub wstawiając wartość x. Ja jestem leniwy, nie chce mi się liczyć Δ więc
podstawie

y=(m−1)
2−2(m−1)
2−3m−1. Wyszło ciężej.
y=−(m−1)
2−3m−1
y=−m
2−m−2.
Obliczyliśmy wsp. wierzchołka.
Teraz podstawiamy do równania hiperboli:
−m
2−m−2=
2m−1 m≠1
(−m
2−m−2)(m−1)−2=0
−m
3−m
2−2m+m
2+m=0
−m(m
2+1)=0
m=0 lub m
2+1=0
Wyszedł mi pkt: P=(0;2) który nie należy do D funkcij y=
2x. Albo gdzieś strzeliłem gafę
3 gru 18:54
Wazyl: Ehhhh źle przepisałem funkcję y=(m−1)2−2(m−1)2−3m−1
3 gru 18:56