pomocy bo nie rozumiem tego
Sabcia1614: w ciągu arytmetycznym a4=5, a9=25 wyznacz wyraz pierwszy i różnice tego ciągu.
3 gru 17:29
Radek: Oblicz
a9−a4=5r
3 gru 17:40
Sabcia1614: nie rozumiem
3 gru 17:46
Radek: W ciągu arytmetycznym każdy wyraz rożni się od następnego o stałą r. Więc gdy mamy wyraz a
9 i
a
5 to znaczy, że wyrazy te różnią się o 5 r.
Wystarczy podstawić i obliczysz r i dalej raczej sobie już poradzisz
3 gru 18:03
Sabcia1614: czarna magia dzięki za pomoc spróbuje gdzie indziej
3 gru 18:21
Radek: Można jeszcze z układu równań
3 gru 19:34