Funkcja kwadratowa - współrzędne wierzchołka
Zasmaczysty:
Witam
Funkcja f dana jest wzorem f(x) = 2(x−9)(x+5)
a) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
x= −1 v x=4
b) Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
I teraz nie wiem co dalej, prosiłbym o pomoc
3 gru 17:23
turkuć podjadek: Obliczasz jeszcze q.Wspołrzędne wierzchołka to W=(p;q).
3 gru 17:26
3 gru 17:28
Zasmaczysty: tak, ale o to chodzi że nie wiem jak próbowałem obliczać z wzoru q=f(p) ale wyszedł mi dziwny
wynik: −43,75 a do drugiego wzoru potrzebne jest a i Δ, a nie wiem jak je obliczyć
3 gru 17:31
Zasmaczysty: Dobra, już wiem
3 gru 17:33
turkuć podjadek: Chodzi Ci o to ze nie wiesz jak podstawić? Przekształć sobie wzór funkcji do postaci ogólnej.
2(x−9)(x+5) = 2 (x2+5x−9x−40) = 2(x2−4x−40)=2x2 −8x − 80
f(x)= 2x2 −8x − 80
Teraz wiesz o co chodzi?
3 gru 17:36