matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
xxxxxxxx:
wiedząc że a
b
=
√
2
i a
d
= 1/16, oblicz wartość wyrazenia a
2d−1/2b
3 gru 17:16
Janek191:
1
a
b
=
√
2
i a
d
=
16
1
1
a
2d
= (
)
2
=
16
256
a
−0,5 b
= (
√
2
)
−0,5
więc
1
a
2d − 0,5 b
= a
2d
*a
−0,5 b
=
*(
√
2
)
− 0,5
= 2
− 8
*( 2
0,5
)
−0,5
=
256
= 2
−8
*2
− 0,25
= 2
−8,25
3 gru 22:02