3 gru 17:11
Bizon:
wyciągaj 254
3 gru 17:17
xxxxxxxx: zrobiłam to i dalej nie widzę co mogę jeszcze zrobić
3 gru 17:19
Asia:
254(5*2*2−3*2+7)=
=254*21
=254*7*3
3 gru 17:29
klulik: i to wszystko ?
3 gru 17:30
klulik: dzieli się przez 3 prawda
3 gru 17:32
Asia: tak, to wszystko
3 gru 17:32
klulik: dziękuję
3 gru 17:33
klulik: a jeszcze mam takie pytanie :liczba 2
log83 jest równa

bo też nie wiem jak się za to
zabrać ?
3 gru 17:33
klulik: 
3 gru 17:36
Bizon:
ten log to log83 czy log83
3 gru 17:37
synek: log83
3 gru 17:38
synek: też mam takie zadanie i też nie wiem jak je zrobić
3 gru 17:38
synek: pomożesz ?
3 gru 17:38
synek: no weź
3 gru 17:41
Bizon:
| | log23 | | 1 | |
log83= |
| = |
| log23=log231/3 |
| | log28 | | 3 | |
zatem:
2
log231/3=3
1/3=
3√3
3 gru 17:43
synek: dziekuję
3 gru 17:45
kssssss: widzę , że sobie dyskutujecie
jak zrobić takie zadanie
największą liczbą całkowitą x spełniającą nierówność x<log213 jest
Bizon, może ty spróbujesz ?
3 gru 17:47
kssssss: jesteś świetny w te klocki przecież
3 gru 17:50
kssssss: wie ktoś jak to zadanie zacząć w ogóle ?
3 gru 17:53
Bizon:
... a definicję logarytmu to Ty kssssss znasz ?
3 gru 17:57
kssssss: tak a co ?
3 gru 17:58
Bizon:
log
28=3
log
113=
log
216=4
... a teraz włącz myślenie i napisz odpowiedź −
3 gru 17:59
kssssss: czyli x=3 ?
3 gru 18:01
Bizon:
log28=3
log213=
log216=4
... oczywiście wszędzie miała być podstawa 2
3 gru 18:01
Bizon:
NO WIDZISZ ... CHCIEĆ TO MÓC −
3 gru 18:02
kssssss: i można to tylko tak wytłumaczyć ? takie za proste mi się to wydaje
3 gru 18:02
kssssss: A takie?
Wiedząc, że a
b = √2 i a
d = 1/16 oblicz wartość wyrażenia a
2d−1/2b
wystarczy mi takie ukierunkowanie jak do poprzedniego
3 gru 18:03
kssssss: pomoże ktoś ?
3 gru 18:14