Punkty A,B,C należą do okręgu, którego środkiem jest punkt S. Oblicz miary kątów
kamczatka:

Punkty A,B,C należą do okręgu, którego środkiem jest punkt S. Oblicz miary kątów ABC i ASC
czworokąta ABCS wiedząc, że są one równe.
3 gru 17:06
kamczatka: ?
3 gru 18:20
kamczatka: wie ktoś ?
3 gru 18:55
kamczatka: pomocy
3 gru 19:15
Radek:
2400 ?
3 gru 19:17
kamczatka: jak to wyliczyłeś ?
3 gru 19:21
Radek:
To zadanie z matury tak ?
3 gru 19:22
kamczatka: powinno wyjść 120 stopni
3 gru 19:22
kamczatka: nie z Kiełbasy
3 gru 19:22
kamczatka: to jak to wyliczyć
3 gru 19:32
Piotr 10: 3600 − 2α=α
3α=3600
α=1200
3 gru 19:34
Wazyl:

Ryśnij sobie dwie proste

Z zależności nam wunika że 1,5α=180 ⇒ α=120
3 gru 19:37
kamczatka: czemu 360 − 2α ? a nie −3α
3 gru 19:46
kamczatka: moglibyście zaznaczyć te kąty na rysunku bo nie ogarniam tego. Dzięki
3 gru 19:51
kamczatka: ?
3 gru 20:16
kamczatka: ?
3 gru 20:44
kamczatka: narysowałby ktoś ?
3 gru 21:01
Janek191:

Mamy
α + β = 360
o
α = 2 β Kąt środkowy oparty na tym samym łuku co wpisany jest od niego dwa raz większy
więc
2 β + β = 360
o
3 β = 360
o
β =120
o
==========
α − miara kąta wklęsłego
β − miara kąta wypukłego
3 gru 21:03
kamczatka:

Ten kąt α jest jakby w tym trójkącie i β+α=360 ?
4 gru 13:52
kamczatka: dobra już wiem. dzięki
4 gru 13:58