Funkcja kwadratowa - przesuwanie wykresu
Proximite:
Witam, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu:
Narysuj wykres funkcji przesuwając wykres odpowiedniego jednomianu.
a) f(x) = −(x+2)2+3
b) f(x) = x2−2
c) f(x) = 2(x−4)2
3 gru 16:28
Proximite: te podpunkty powinny wyglądać tak
a) f(x) = −(x+2)2+3
b) f(x) = x2−2
c) f(x) = 2(x−4)2
W b) trzeba chyba narysować wykres x2 i przesunąć w prawo ale co będzie w reście nie mam
pojęcia
3 gru 16:34
Bizon:

a)
rozumiem, że to f(x)=−(x+2)
2+3
1) Zaczynamy od y=x
2 . zielona
2) przesuwamy o 2 w lewo aby otrzymać y=(x+2)
2 ... niebieska
3) wszystko symetrycznie wobec Ox aby otrzymać y=−(x+2)
2 ... fiolecik
4) i o 3 do góry aby otrzymać y=−(x+2)
2+3 . czerwona
3 gru 16:39
Proximite: Dzięki, a mógłbyś mi powiedzieć jak odróżnić przesunięcie w prawo z przesunięciem w dół i
przesunięcie w lewo z przesunięciem w górę?
3 gru 16:43
Bizon:
1o
To co przy niewiadomej ... prawo/lewo
np.y= (x+2)2 dwa w lewo
y=(x−3)2 trzy w prawo
2o
To co jest wyrazem wolnym ... góra/dół
np y=x2+2 dwa do góry
3 gru 16:49
Proximite: Jeszcze ostatnie pytanie a co jeśli przed funkcją jest jakaś liczba jak w punkcie c)
2(x−4)2
3 gru 16:56
Bizon:

wszystko mnożymy przez 2 (podwójny przyrost wartości dla argumentu)
3 gru 17:10