rysowanie wykresów funkcji
weronique: Dzień dobry, mam pytanie odnośnie rysowania wykresów funkcji (ogólnie).
Wiemy, że jeśli wzór wygląda: (x−2)+4 to funkcję przesuwamy o 2 w prawo i 4 w dół, dzięki czemu
możemy w łatwiejszy sposób narysować owy wykres bez konieczności podstawiania konkretnych x−ów
i wyliczania. Jak się ma sprawa, kiedy mamy np. 3x+3? Wykres funkcji przesuniemy o 3 w górę,
ale jak na niego podziała ta 3?
Moje pytanie odnosi się głównie do rysowania bardziej skomplikowanych wykresów, w tym
przypadku, zastanawiam się np. nad y=log3 (3x+3) [trójka przed nawiasem to podstawa logarytmu]
3 gru 14:53
wredulus_pospolitus:
bzzz ... '4' w górę
log3(3x+3) = log3[3*(x+1)] = // z własności logarytmów // = log33 + log3(x+1) =
= 1 + log3(x+1) = log3(x+1) + 1
czyli nie jest tak jak napisałaś ... bo wykres y=log3x przesuwasz o 1 w lewo i o 1 w górę
3 gru 14:56
3 gru 15:45