pomocy jak to obliczyć
Mc: W trójkącie prostokątnym długość jednej z przyprostokątnych jest równa 7 zaś długość
przeciwprostokątnej jest równa 8 . Zatem tangens mniejszego kąta ostregow tym trójkącie jest
równy
3 gru 14:35
wredulus_pospolitus:
jezu ... rusz głową
1) rysunek zrób

2) zaznacz długości znanych Ci boków
3) z Pitagorasa wylicz długość drugiej przyprostokątnej
4) 'wskaż' gdzie będzie "najmniejszy kąt" w tym trójkącie
5) pokaż jak wygląda "tanges tego kąta" (który bok do którego boku ?)
6) zaznacz odpowiednia odpowiedź
3 gru 14:38
wredulus_pospolitus:
lub nawet nie licząc ... tylko drogą eliminacji:
8 to przeciwprostokątna => przyprostokątna musi być <8
odp A odpada ... bo tutaj przyprostokątna =15
odp B odpada ... z tego samego względu
odp C hmmm ... może może ... zobaczymy dalej
odp D odpada ... 7
√17 > 7
√4 = 7*2 = 14 > 8

czyli ten sam powód co przy odp A i B
reasumując: odp C to jedyna możliwość ... kooooniec
3 gru 14:40
wredulus_pospolitus:
i chyba skopałem (w drodze eliminacji

) a przynajmniej ... nie jest tak łatwo odrzucić odp D
3 gru 14:42