zadania z granic
Roudin: jak mam uzasadnic ze nie istnieje granica np: sinx dla x→∞ oraz sinx−cosx dla x→∞
2.udowodnij zbieznosc (1+1/n)n
3. uzasadnij ciaglosc sinx
4. oblicz granice funkcji x+y/(x2xy+y2) dla (x,y)→(0,0)
3 gru 14:16
wredulus_pospolitus:
1) najlepiej korzystając z tw. Heinego
wybrać dwa podciągi które zbiegają do różnych granic(np. an = sin(nπ) ;bn = sin(nπ + π/2) )
3 gru 14:20
wredulus_pospolitus:
2) wskazówka: co to jest 'liczba Eulera'
3 gru 14:20
wredulus_pospolitus:
3) z definicji
3 gru 14:20
wredulus_pospolitus:
4) umiejętność pisania ułamków się kłania:
| | x+y | |
chodzi zapewne o |
| |
| | x2−xy+y2 | |
zauważ, że: x
3+y
3 = (x+y)*(x
2−xy+y
3)
3 gru 14:22
Roudin: co do tego drugiego to wiem ze dazy do e ale to wystarczy?
co do czwartego i pierwszego to juz sobie poradzilem

dzieki
3 gru 14:30
wredulus_pospolitus:
niee ... musisz udowodnić że to zbiega do 'e
1'
3 gru 14:31
Roudin: to nie mam pojecia jak to zrobic
3 gru 14:33
3 gru 14:35