Indukcja mat.
Ksssssssssssssss.: Proszę o wskazówkę, bo utknęłam w pewnym miejscu−za pomocą indukcji pokazać, że:
n! > 2n dla n≥4
Zrobiłam dla n=4 i dla n=k i wyszło ok. Ale mam problem z n=k+1. Proszę o pomoc.
3 gru 13:14
Ksssssssssssssss.: Pomoże ktoś?
3 gru 13:37
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | | | | |
2n = (1+1)n = ∑i=0n | 1i*1n−i = ∑i=0n | |
| | | |
3 gru 14:04
wredulus_pospolitus:
może ... indukcja ... heh
L = (n+1)! = (n+1)*n! > //z (2) indukcji mat // > (n+1) * 2n > (1+1)* 2n = 2*2n = 2n+1=P
c.n.w.
3 gru 14:05
Ksssssssssssssss.: Nie rozumiem tego kroku (1+1)*2n... Czemu akurat 1+1?
3 gru 14:21
wredulus_pospolitus:
badasz dla n≥ 4
czyli każdy n>1 prawda?
natomiast 1+1 = 2

i ładnie Ci wychodzi 2*2
n = 2
n+1
po prostu robiłem takie oszacowanie, aby wyszła prawa strona
3 gru 14:23
Ksssssssssssssss.: Aha, teraz rozumiem. Dziękuję bardzo!
3 gru 14:24