pochodna
pochodna: Obliczyć pochodną funkcji część III
a) y= (
√11 +3x
7 −2x)sin9x
Korzystam ze wzoru na iloczyn pochodnej funkcji.
y'= (
√11 +3x
7 −2x)' *sin9x + (p11) +3x
7 −2x)sin9x'
y'= (21x
6 −2) *sin9x + (p11) +3x
7 −2x)9cosx9
| | 3x5 − √6 +cos4x | |
b) y= |
| |
| | lnx | |
Korzystam ze wzoru na iloraz funkcji.
| | (3x5 − √6 +cos4x)' * lnx − (3x5 − √6 +cos4x) *lnx' | |
y'= |
| |
| | (lnx)2 | |
| | | | 1 | | (15x4 −4(sin4x) * lnx − (3x5 − √6 +cos4x) * |
| | | | x | |
| |
y'= |
| |
| | lnx2 | |
c) y =(
√5 +3x
4 −cos2x)lnx
korzystam ze wzoru na iloczyn pochodnej funkcji
y'=(
√5 +3x
4 −cos2x)' *lnx + (
√5 +3x
4 −cos2x)* lnx'
| | 1 | |
y'= (12x3 −2sin2x) *lnx + (√5 +3x4 −cos2x)* |
| |
| | x | |
Czy dobrze robię, proszę bardzo o sprawdzenie
3 gru 12:47
daras: a) dobrze
b) (lnx)2 ≠ lnx2
c) (cos2x)'=− 2sin2x
3 gru 13:04
pochodna: Dlaczego c) mam źle przecież napisałem że (cos2x)' = −2sin2x ?
3 gru 13:24
wredulus_pospolitus:
nie ... to co napisałeś by było prawdą dla (cos2x)' = + 2sin2x
powinno być:
(√5 +3x4 −cos2x)' = (12x3 − (− 2sin2x))
3 gru 14:18
pochodna: dzięki
4 gru 09:41