Oblicz największą ilość substancji rozpuszczonej w wodzie.
jabba: Ilość wody w pewnym zbiorniku wzrasta o 5% początkowej ilości dziennie, zaś stężenie pewnej
substancji w wodzie maleje każdego dnia o 1% początkowej wartości. Po ilu dniach całkowita
ilość substancji rozpuszczonej w wodzie będzie największa?
3 gru 11:56
jabba: Moglby ktos podac chociaz początkowe równanie?
3 gru 12:08
Bizon:
X=(1+0,05n)*(1−0,01n)
X=1−0,01n+0,05n−0,0005n
2
X=−0,0005n
2+0,04n+1
| | −0.04 | |
Xmax dla nw= |
| =40 |
| | −2*0,0005 | |
3 gru 12:10
jawora37: to zadanie z gimnazjum?
3 gru 12:15
Bizon:
... raczej nie
3 gru 12:18
Bizon:
to optymalizacyjne z funkcji kwadratowej
3 gru 12:19
jawora37: dzięki, też miałem problem z podobnym zadaniem
3 gru 12:22
jabba: dzięki Bizon
3 gru 12:22
Bizon:
−
3 gru 12:23