kto pomoże ?:(
olka: dane są 3 punkty P1=(1,3,−1)
P2=(0,0,2)
P3=(1,1,1) znajdz 3 równania płaszczyzn parami prostopadłych
przechodzących
przez punkt P1, w ktoreych jedna przechodzi przez P1,P2,P3.
Prosze o pomocemotka
3 gru 10:08
Panko: 1◯ Płaszczyzna wyznaczona przez P1, P2, P3 :
wektory P1P2 =[−1,−3,3] P1P3=[0,−2,2] P1X= [x−1, y−3,z+1];
α[−1,−3,3] +β[0,−2,2] =[x−1, y−3,z+1] ⇔ (x−1=−α i y−3=−3α−2β i z+1= 3α+2β )
stąd płaszczyzna π : y + z − 2 =0
2◯ Z powyższego wektor normalny do π to n=[0,1,1]
3◯ Weźmy dowolny punkt A∊π taki, że A≠P1
np A= (0,1,1) wektor P1A=[−1,−2,2]
4◯ znajduję wektor m= P1A X n =[−4,−1,−1]
5◯Szukamy pary płaszczyzn, które są do siebie prostopadłe i przechodzą przez punkt
P1
wektor P1A generuje pierwszą : −x−2y+2z=d
wektor m generuje drugą : −4x−y−z =e
Aby znależć d , e wystarczy do tych płaszczyzn podstawić wsp. P1
3 gru 21:25