Wyznacz warości parametru p
majtaj5:
Wyznacz warości parametru p tak, by rzeszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian q była równa
r
w(x)=x4+p2x3+px2−x+3, q(x)=x−1, r=5
3 gru 01:02
pigor: ..., z tw. Bezoute'a i tw. i reszcie masz równanie
w(1)= 5 ⇔ 1+p
2+p−1+3= 5 ⇔ p
2+p−2=0 ⇔
⇔ (p+2)(p−1)= 0 ⇔
p=−1 lub
p=1 ⇔
p∊{−1,1} . ...
3 gru 01:15
majtaj5: odp p=−2 p=1
3 gru 01:17
pigor: ... no jasne, spójrz co mam w nawiasie (p+2)(p−1)= 0

idę spać
3 gru 01:19
majtaj5: dobranoc i dzięki
3 gru 01:19
HUGO: 
proste Znamy dzielonko? lub Dzielenie Hornela?
x4+p2x3+px2−x+3 : (x−1) = y(x) + r
y(x) − wynik bez reszty
3 gru 01:19
Eta:
3 gru 01:19
HUGO: Eta <3
3 gru 01:20
majtaj5: Dzięki za pomoc Eta
3 gru 01:22