reszta wielomianu
Cieply: Reszta z wielomianu bez wykonywania obliczen
P(x) = x99 − 2x98 + 4x97
dzielony przez
Q(x) = x4 − 16
reszta w postaci ax3 i bx2 + cx + d
biore pierwiastki z Q czyli 2, −2, 2i, −2i i wstawiam po kolei do P
nie wiem co dalej zrobic bo wychodzi
P(2) = 299
P(−2) = 298
P(2i) = 299
P(−2i) = 297
chyba ze cos źle liczę
i w tym miejscu utknąłem po rozpisaniu reszt bo po wyznaczeniu d= 295 * 11 wiec znacznie za
duzy stopien
3 gru 00:21
Cieply: Podbijam
3 gru 07:30
yozer: podziel przez siebie potem pomnoz i masz wynik
3 gru 09:03
yozer: Q(x)=(x2−4)(x2+4)
Q(x)=(x+2)(x−2)(x2+4)
Pierwiastki z Q {−2,2}
3 gru 09:16
Panko: 1◯ x96 −1624=(x4− 16)*w(x) ; 96=24*4 ;
stąd a) 4x97 −4x1624 =(x4− 16)*w(x) *4x
b) −2x98 +2x2*1624 = (x4− 16)*w(x) *(−2x2)
c) x99 −x31624 =(x4− 16)*w(x)*x3
x99 −2x98 +4x97=(x4− 16)*w(x) *( 4x−2x2 +x3) + 4x1624−2x2*1624+x31624
Rachunki bez pisemnego dzielenia
Korzystamy z an− bn = (a−b) * Q(x)
3 gru 10:28