funkcja kwadratowa
Agataku: Wyznacz te wartości parametru p, dla których parabola będzie wykresem funkcji
znajduje sie pod osią
| | p | | 1 | | p | | 7 | |
−3x+ |
| x +p − |
| < (− |
| −2)x+ |
| p+3 |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | |
po rozwiazaniu
| | 5 | | 10 | |
−3x2+(p+2)x+( |
| p− |
| ) < 0 |
| | 12 | | 3 | |
po wyliczeniu
Δ= p
2+9p−36
Δ
p=225
p
1=−12
p
2=3
i co dalej ? dobrze do tego momentu?
2 gru 22:49
ZKS:
Pod osią?
2 gru 22:56
sushi_ gg6397228:
zapisz po polsku, bo jak sie czyta, to nie wiadomo co i jak
nigdzie nie ma wzoru na parabolę
2 gru 22:58
Agataku: | | p | | 1 | |
sorry f(x)= −3x2+ |
| x+p− |
| |
| | 2 | | 3 | |
pod prosta
2 gru 23:06
sushi_ gg6397228:
to tak ja policzyłaś
f(x)< y
dostalas rownanie kwadratowe
−x2 +.... <0 <==> Δ <0 wtedy caął parabole jest pod osią OX
Δ= p2+9p −36 <==> p2+9p −36 <0 wiec szukasz miejsc zerowych , robisz parabolke i podajesz
wynik
2 gru 23:11
Agataku: jak cala parabola jest pod osia x to jakich miejsc zerowych?
2 gru 23:30
Agataku: aha, rozwiazanie, nie bylo pytania
2 gru 23:31
Agataku: dziekuje
2 gru 23:31
sushi_ gg6397228:
Δp masz parabole z dwoma miejscami zerowymi
2 gru 23:32