asymptopy
Pierwszy Sekretarz III RP: Witam,
Mam pytanie odnosnie asymptop funkcji a mianowicie
Jak licze asymptope pionowa np w punkcie x0 = 3
i wyjdzie mi
lim{x−>3−} fx) = +inf
ALE lim{x−>3+} f(x) = jakis punkt
to czy istnieje wtedy asymptota pionowa funkcji? istnieje asymptota pionowa w lewostronna w
punkcie x0 czy co? jak to zapisac i wyszkicowac?
To samo w pytanie do asymptot ukosnych − licze sobie np. A = lim{x−>+∞} f(x)/x i wyjdzie mi
ladny punkt ale od lim{x−>−∞} f(x)/x wyjdzie nieskonczonosc to wkoncu istnieje asymptota czy
nie?
Pozdrawiam,
Jedyny prawdziwy,
Pierwszy, Ostatni Pierwszy Sekretarz III RP,
Julia Janukowicz
2 gru 22:32
2 gru 22:47
Pierwszy Sekretarz III RP: ok jeszcze jedno pytanie
najpierw licze asymptoty ukosne czy lepiej od poziomych zaczac?
2 gru 23:43
Pierwszy Sekretarz III RP: a i czy liczac asymptote ukosna musze liczyc odzielnie
a = lim {x−>−
∞} f(x)/x
b = lim {x−> −
∞} f(x) −Ax
a = lim {x−>
∞} f(x)/x
b = lim {x−>
∞) f(x) −Ax

tzn odzielnie dla
∞ i −
∞
2 gru 23:59
Krzysiek: lepiej zacząć od ukośnych i tak, musisz liczyć oddzielnie chyba, że widać że granice będą takie
same.
3 gru 00:03
Pierwszy Sekretarz III RP: jeszcze prosilbym o pomoc w dwoch rzeczach:
1)
f(x) = e( x/(3−x) )
Dziedzina wyszla x ∊ (−∞; 3) ∪ (3; +∞) tu ok.
lim { x−> 3− } = +∞
lim { x−>3− } = 0
I co tutaj? Jest tylko asymptota LEWOSTRONNA?
2) f(x) = ln ( 1/(x2−4) )
okej dziedzina mi wyszla
x ∊ (−∞; −2) ∪ (2; +∞)
I tutaj problem
licze lim {x−>−2+} f(x) i wychodzi ze nie istnieje? ( = ln ( [1/0−] ) =ln (−∞) )
to samo z lim {x−>2−} f(x)
3 gru 01:33
Pierwszy Sekretarz III RP: w pierwszym jest e do potegi (x/3−x)
3 gru 01:34
Pierwszy Sekretarz III RP: co do drugiego to juz nie wazne, zrozumialem co zrobilem

istnieje asymptota lewostronna x=−2
i asymptota prawostronna x=2
tak?
3 gru 01:42