matematykaszkolna.pl
asymptopy Pierwszy Sekretarz III RP: Witam, Mam pytanie odnosnie asymptop funkcji a mianowicie Jak licze asymptope pionowa np w punkcie x0 = 3 i wyjdzie mi lim{x−>3} fx) = +inf ALE lim{x−>3+} f(x) = jakis punkt to czy istnieje wtedy asymptota pionowa funkcji? istnieje asymptota pionowa w lewostronna w punkcie x0 czy co? jak to zapisac i wyszkicowac? To samo w pytanie do asymptot ukosnych − licze sobie np. A = lim{x−>+} f(x)/x i wyjdzie mi ladny punkt ale od lim{x−>−} f(x)/x wyjdzie nieskonczonosc to wkoncu istnieje asymptota czy nie? Pozdrawiam, Jedyny prawdziwy, Pierwszy, Ostatni Pierwszy Sekretarz III RP, Julia Janukowicz
2 gru 22:32
Krzysiek: rysuneknarysować? np. taki wykres funkcji może być. http://pl.wikipedia.org/wiki/Asymptota tak istnieje lewostronna, tak istnieje ukośna prawostronna.
2 gru 22:47
Pierwszy Sekretarz III RP: ok jeszcze jedno pytanie najpierw licze asymptoty ukosne czy lepiej od poziomych zaczac?
2 gru 23:43
Pierwszy Sekretarz III RP: a i czy liczac asymptote ukosna musze liczyc odzielnie a = lim {x−>−} f(x)/x b = lim {x−> −} f(x) −Ax a = lim {x−> } f(x)/x b = lim {x−> ) f(x) −Ax tzn odzielnie dla i −
2 gru 23:59
Krzysiek: lepiej zacząć od ukośnych i tak, musisz liczyć oddzielnie chyba, że widać że granice będą takie same.
3 gru 00:03
Pierwszy Sekretarz III RP: jeszcze prosilbym o pomoc w dwoch rzeczach: 1) f(x) = e( x/(3−x) ) Dziedzina wyszla x ∊ (−; 3) ∪ (3; +) tu ok. lim { x−> 3 } = + lim { x−>3 } = 0 I co tutaj? Jest tylko asymptota LEWOSTRONNA? 2) f(x) = ln ( 1/(x2−4) ) okej dziedzina mi wyszla x ∊ (−; −2) ∪ (2; +) I tutaj problem licze lim {x−>−2+} f(x) i wychodzi ze nie istnieje? ( = ln ( [1/0] ) =ln (−) ) to samo z lim {x−>2} f(x)
3 gru 01:33
Pierwszy Sekretarz III RP: w pierwszym jest e do potegi (x/3−x)
3 gru 01:34
Pierwszy Sekretarz III RP: co do drugiego to juz nie wazne, zrozumialem co zrobilem istnieje asymptota lewostronna x=−2 i asymptota prawostronna x=2 tak?
3 gru 01:42