Równania prowadzące do równań kwadratowych.
33arch: x2+√x2+20=22
Jak będzie tutaj dziedzina? Z góry dzięki za pomoc.
2 gru 22:27
Radek:
x2+20≥0
x∊R
2 gru 22:29
33arch: Ok, dzięki. tylko dlaczego po rozwiązaniu jak wyjda mi następujące pierwiastki: 4, −4, √29,
−√29. to w odp nie ma tych pierwiastków?
2 gru 22:36
33arch: Znaczy się nie ma √29 i −√29
2 gru 22:39
ICSP: Widocznie źle rozwiązujesz.
2 gru 22:39
33arch: No własnie rozwiązanie jest chyba dobre, wygląda to tak jakby √29 i −√29 nie należały do
dziedziny
2 gru 22:42
ICSP: Napisz jak rozwiązujesz a ja znajdę błąd
2 gru 22:42
ZKS:
Ciekawe jak otrzymujesz te ±
√29.
2 gru 22:43
33arch: x2+√x2+20−22=0
teraz dziedzina czyli x∊R
wyznaczam t, czyli t=√x2+20 x2=t2−20
podstawiam t2−20+t−22=0
liczę deltę, delta = 169
pierwiastki dla t i wychodzi t=−7 , t=6
podstawim pod x2=t2−20
no i wychodzimi to co napisałem wyzej.
2 gru 22:49
ICSP: Wprowadzasz nowa zmienną. Gdzie jest założenie do niej ?
2 gru 22:50
33arch: aaa, to będzie t>=0?
2 gru 22:52
ICSP: 
Wtedy t
2 = −7 odpada i zostaje tylko t
1 = 6 zatem
√x2 + 20 = 6 ⇒ x = ± 4
2 gru 22:54
33arch: Ooo, dobra jestem jednak ślepy

Wielkie dzięki za pomoc, i przepraszam za czasami malo
matematyczne zapisy.
2 gru 22:56
agulka: U mnie Δ=177
2 gru 22:56
ICSP: Δ = 169
2 gru 22:57
33arch: delta to 1
2−4*1*(−42)=1+168+169
2 gru 22:57
agulka: Oj racja, racja. Pora kończyć z tą matematyką na dzisiaj
2 gru 22:59
33arch: Mam jeszcze jeden problem:
6x−√x−5−31=0
Dziedzina będzie x>=5?
a zał. dla t to t>= 0?
2 gru 23:04
ICSP: dla t ?
Ja tutaj t nie widzę
2 gru 23:04
33arch: Ups, oczywiście jak podstawie za t =√x−5
2 gru 23:06
ICSP: Również t ≥ 0
2 gru 23:08
33arch: Ok, dziękuje bardzo za pomoc, miłego wieczoru, a właściwie nocy
2 gru 23:09
pigor: ..., x
2+
√x2+20= 22 . Jak będzie tutaj dziedzina ?
−−−−−−−−−−−−−−
x2+√x2+20= 22 ⇔
√x2+20= 22−x
2 , to dziedzinę określa
koniunkcja (układ) nierówności :
{
x2+20 ≥0 i 22−x2 ≥0 ⇔ x
2 ≥−20 i x
2≤ 22 ⇔ x∊R i x
2≤ 22 ⇔
⇔ x∊R i |x|≤
√22 ⇔
−√22 ≤ x ≤ √22 ⇔
x∊ [−√22 ; √22]=D .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x−√x−5−31= 0 ⇔
√x−5= 6x−31, analogicznie, dziedziną będzie :
x−5 ≥ 0 i 6x−31 ≥ 0 ⇔ x ≥5 i x ≥5
16 ⇔
x ≥ 516 ⇔
⇔
x∊ [516;+∞)= D . ...
2 gru 23:41