Zdanie z parametrem
Estera: Określ dla jakich wartości parametru k nierówność jest spełniona dla każdego x∊R
proszę chociaż o jakąś małą podpowiedź bo nie wiem jak się zabrać za ten przykład
2 gru 22:23
Radek:
Δ<0 ?
2 gru 22:26
Bizon:
... a gdzie ta nierówność... ? −
2 gru 22:30
Estera: jak z tego delte wyprowadzić?
2 gru 22:30
Estera: ...>0 a tak zapomniałam
2 gru 22:30
Estera: jest jakiś inny sposób na pozbycie się mianownika oprócz pomnożenia przez niego całe wyrażenie?
2 gru 22:41
Bizon: nie masz prawa pomnożyć dopóki nie ustalisz znaku −
2 gru 22:43
Estera: proszę o pomoc
2 gru 22:43
Estera: da się to jakoś skrócić?
2 gru 22:54
Bizon:
1. Dziedzina
2. a) kiedy zarówno licznik jak i mianownik są dodatnie a to sprowadza się do
ΔL<0 i ΔM<0
ΔL=4−8k −8k+4<0 ⇒ k>1/2
ΔM=1−4(2−k2)=1−8+4k2
4k2−7<0 ⇒ 4k2<7 ⇒ k2<7/4
i wspólny przedział
b) ... ale cosik liczby brzydkie −:(
Dobrze przepisałaś?
2 gru 23:04
Estera: tak wszystko jest ok
2 gru 23:12
Bizon:
... kurcze ... dla każdego x∊R
Czyli tylko licznik i mianownik większe od 0 (obie parabolki nad osią)
a więc obie delty ujemne.
Czyli tylko punkt 2a −
2 gru 23:39
2 gru 23:43
Estera: dziękuje najbardziej jak tylko się da

wynik zgadza się z odpowiedziami
3 gru 00:05
Bizon:
... przepraszam za "zaćmę" −
3 gru 00:10