Równanie
Mati: |1−x
2|>x+2
proszę o pomoc w rozwiązaniu nie wiem kompletnie jak się za to zabrać
2 gru 21:17
Hajtowy: z definicji oraz z tożsamości
2 gru 21:19
Mati:
dobrze zaczynam ten drugi przykład?
2 gru 21:26
Mati: *w drugim równaniu ma być w liczniku n(n−1)+2
2 gru 21:27
ZKS:
|1 − x
2| > x + 2
dla x + 2 < 0 ⇒ x < −2 mamy rozwiązanie
dla x ≥ −2 mamy
x
2 − 1 > x + 2 ∨ x
2 − 1 < −x − 2
x
2 − x − 3 > 0 ∨ x
2 + x + 1 < 0
Δ = 1 − 4 * (−3) = 13 ∨ (a > 0 ∧ Δ < 0)
√Δ =
√13 ∨ sprzeczność
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x ∊ (−∞ ; |
| ) ∪ ( |
| ; ∞) ∧ x ∊ [−2 ; ∞) ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
x ∊[ −2 ; |
| ) ∪ ( |
| ; ∞). |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
Bierzemy sumę i otrzymujemy ostatecznie x ∊ (−∞ ; |
| ) ∪ ( |
| ; ∞). |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 21:27
Mati: dziękuje
2 gru 21:32
2 gru 22:00
Mati: aaaa to tak mam zacząć
2 gru 22:05