ciągi
as8210: czy może ktoś sprawdzić czy to jest dobrze? Ciąg(9,x,19) jest ciągiem arytmetycznym a
ciąg(x,42,y,z)jest ciągiem geometrycznym. Oblicz x,y oraz z.
a1=−9 a2=x a3=19
a1+r=a2
a2+r=a3
a1+r+r=a3
9+r+r=19
2r=19−9
2r=10/:2
r=5
a2=9+5=14
a2=x
x=14
b1=14
b2=42
b3=y
b4=z
b1+r=b2
14+r=42
r=28
b3=b2+r
b342+28=70
b4=b3+r
b4=70+28=98
x=14 y=70 z=98
2 gru 21:14
Alfa: pierwsza połowa dobrze
w drugiej części dalej stosujesz obl. dla c. arytm. (liczysz r), a przecież w drugiej części
masz ciąg geometryczny (czyli obliczasz q).
2 gru 21:17
as8210: powiem szczerze że nie wiem jak to zrobić
2 gru 21:21
Eta:
9,x,19 −−− ciąg arytm . ⇒ 2*x= 9+19 ⇒ x=
14
zaś x,42,y,z −−− ciąg geom.
| | 42 | |
14, 42, y, z −−− ciąg geom. ⇒ q= |
| = 3 |
| | 14 | |
to: y= 42*q=.... i z= 42*q
2=....
dokończ.......
2 gru 21:24
Alfa: np. tak:
wiesz już, że x = 14
| | 42 | | 42 | |
teraz: q = |
| = |
| = 3 |
| | x | | 14 | |
więc: y = 42*q = 42*3 = 126
z = y*3 = 126*3 = 378
2 gru 21:24
as8210: ok niby łapie o co chodzi tylko że Eta pisze że z=1134 a Alfa że z=378 to które jest dobrze?
2 gru 21:34
Eta:
Ja piszę z= 42*q
2 = 42*9=
378 i masz ten sam wynik
skąd Ci się wzięło z= 1134? ja tak nie pisałam
2 gru 21:45
as8210: no tak przepraszam a chciałam błysnąć
2 gru 22:18