analiza
student: analiza matematyczna
Znajdź granice niewłaściwe, o ile istnieją.
a) an = (n2 + 1)/(n + 1) to mi wyszło ∞
b) bn = 1000n2 − n3 tutaj −∞
c) cn = 3n − 2n tutaj 1
d) dn = 3n − (−2)n i tutaj też 1
może ktoś sprawdzić czy dobrze i powiedzieć, które to są niewłaściwe?
2 gru 21:09
student: .
2 gru 21:14
student: .
2 gru 21:17
Krzysiek: a)jeżeli w liczniku jest n2 to ok.
b)ok
c)źle
d)źle
2 gru 21:18
student: hmm c zle?
limn−>∞ 3n−limn−>∞ 2n co dalej?
2 gru 21:21
student: w a) jest n2
2 gru 21:22
student: .
2 gru 21:25
student: .
2 gru 21:27
student: .
2 gru 21:36
Krzysiek: c, d) wyciągasz przed nawias 3n
2 gru 21:37
student: c wyszła mi
∞
d tez
∞ ale nie jestem pewien, aha i które to są niewłaściwe
2 gru 21:40
2 gru 21:44
student: aha czyli wszystkie 4 granice są niewłaściwe?
2 gru 21:52
Krzysiek: tak
2 gru 21:53
student: dzieki
2 gru 21:58