pomocy
LALA: 1−log2 (x−2) − i to wszystko jest pod pierwiastkiem i dziedzine . I mam pytanie czy moge
to zapisac tak log2 2 − log2 (x−2)≥0
i wtedy 2/(x−2)≥0
czy 0 tez musze do tego samego logarytmu?
2 gru 21:07
LALA: Proszę o pomoc
2 gru 21:17
LALA: nikt nie pomoże?
2 gru 21:34
Eta:
f(x)=√1−log2(x−2)
Df: 1−log2(x−2)≥0 i x−2>0
rozwiąż ......i jako dziedzinę podaj część wspólną rozwiązań obydwu nierówności
2 gru 21:36
LALA: no tak ale chodzi mi o to czy to 0 musze zapisac jako log2 z 1 czy nie
2 gru 21:39
LALA: bo juz nie wiem mi wychodzi od (2,4> a koleżance od (2,3>
2 gru 21:40
Eta:
log2(x−2) ≤1 ⇒ x−2≤2 ⇒ x≤4
i x−2>0 ⇒ x>2
Df= (2,4>
2 gru 21:42
LALA: a koleżanka nadal się kłóci że od (2,3>
2 gru 21:56
Eta:
sprawdzamy dla x= 4
1−log2(4−2) = 1− log22= 1−1=0 czyli wartość pod pierwiastkiem jest =0
i x−2>0 ⇒ 4−2=2 >0
poprawna odp to (2, 4>
2 gru 22:01