matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
le:
a+b=2c a≠b a≠c b≠c Wykaż, że a/(a−c) + b/(b−c) = 2
2 gru 21:04
agulka:
a
b
a+b
+
=2, z założenia mam:a+b=2c⇒c=
a−c
b−c
2
a
a
2a
=
=
a−c
a+b
a−
2
a−b
b
b
2b
=
=
b−c
a+b
b−
2
b−a
2a
2b
2a(b−a)+2b(a−b)
L=
+
=
=
a−b
b−a
(a−b)(b−a)
2ab−2a
2
+2ab−2b
2
−(2a
2
−4ab+2b
2
)
2(a−b)
2
=
=
=2=P
−(a−b)
2
−(a−b)
2
(a−b)
2
2 gru 21:31
Radek:
ok
2 gru 21:32