Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
Filip: a2 + ||x+1|−1|=1
2 gru 20:00
ZKS:
a2 + ||x + 1| − 1| = 1
||x + 1| − 1| = 1 − a2
Dla 1 − a2 < 0 ⇒ a ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞) brak rozwiązań
dla a = ±1
||x + 1| − 1| = 0 ⇒ dwa rozwiązania
rozpatrujemy dla 1 − a2 > 0 ⇒ a ∊ (−1 ; 1)
|x + 1| − 1 = 1 − a2 ∨ |x + 1| − 1 = a2 − 1
|x + 1| = 2 − a2 ∨ |x + 1| = a2
dla a = 0 ⇒ trzy rozwiązania
dla a ∊ (−1 ; 1) \ {0} ⇒ cztery rozwiązania.
2 gru 21:10
Aga1.:

Graficznie
y=IIx+1I−1I kolor różowy
I tak równanie ma
0 rozwiązań, gdy 1−a
2<0⇒a<−1 lub a>1
2 r0zwiazania gdy 1−a
2=0 lub gdy 1−a
2>1⇒a=1 lub a=−1
3 rozwiązania gdy 1−a
2=1⇒a=0
4 rozwiązań gdy 0<1−a
2<1⇒
2 gru 22:16