Pole czworokąta
kropki1:

Podstawy trapezu równoramiennego mają długość AB=8 cm DC=4cm. Na tym trapezie opisano okrąg.
Styczna do okręgu w punkcie C przecina prostą AB w punkcie E. Wiadomo że CE=6
√5 cm oraz pole
trapezu ABCD jest o 6 większe od pola trójkąta BEC. Wyznacz promień okręgu opisanego na
trapezie ABCD.
Pabcd=Pbec − 6
Z twierdzenia o stycznej i siecznej wiemy, że:
EC
2=AE*BE
180=8x+x
2
Δ=784
√Δ= 28
x=10 EB=10
i wysokości są takie same
((8+4)h)/2 = (6
√5h)/2 − 6
12h=6
√5h − 12
−1,41h=−12
h=8,5
i co dalej ? jak wyznaczyć ten promień.
Proszę o pomoc
2 gru 19:57
mindfloer: Podstawiłeś zły bok trójkąta, bo wysokość h należy do boku |BC|, ponadto jeżeli pole trapezu
jest o 6 cm2 większe to:
((8+4)h)/2 = h*10*0,5 + 6
6h = 5h+6
h=6 (cm)
Pbec = h*|bc|*0,5 = r*6√5*0,5
60=r*6√5
r=10/√5
r=2√5 (cm)
13 kwi 18:12
xvxvx: dlaczego Pbec = h*bc*0,5, przeciez to nieprawda...
15 mar 01:07
Qulka: tam wstawił be a nie bc ... pewnie literówka
15 mar 08:46