Nierówności
Klaudia:
n
2−n−8≤0
nie wiem jaki błąd popełniłam może mi ktoś podpowiedzieć?
2 gru 19:34
Bizon:
... nie popełnisz ...tylko ciągnij dalej−
2 gru 19:39
Hajtowy:
n
2−n−8≤0
To warto może Δ [deltę] policzyć i pierwiastki?
2 gru 19:41
Klaudia: ale pierwiastek całkowity z delty mi nie wychodzi
2 gru 19:42
Hajtowy: Δ=1+32=33
√Δ=
√33
| | 1−√33 | | 1+√33 | |
n ∊ < |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 19:51
Piotr 10: i n∊C+
2 gru 19:52
Klaudia: dziękuje
2 gru 19:55
Hajtowy: Trafna uwaga
Piotrze
2 gru 19:56
Piotr 10: Teraz musisz oszacować z tego przedziału, bo n∊N+ .
2 gru 19:56
Hajtowy: √33 ≈ 5,74
Czyli masz : −2,−1,0,1,2,3
2 gru 19:58