rachunek prawdopodobieństwa
ja: W pewnym liceum chęć zdawania na maturze biologii zadeklarowało 60% maturzystów, chemii 40%, a
20% wybrało oba przedmioty. Jakie jest prawdopodobieństwo , że losowo wybrany uczeń będzie
zdawał biologię lub chemię, a jakie jest prawdopodobieństwo , że nie wybrał żadnego z tych
przedmiotów? PILNE NA JUTRO

!
2 gru 19:25
daras: no to ró

masz jeszcze ponad 4 godziny
2 gru 19:51
ja: ale nie umiem!
2 gru 19:53
Hajtowy: Umiesz tylko o tym nie wiesz
2 gru 19:55
ja: nie umiem. o co w tym kaman? jak moge narysowac drzewko?
2 gru 19:57
2 gru 20:06
Alfa:

Moim zdaniem powinno być tak:
P(B∪Ch) = P(B) + P(Ch) − P(B∩Ch)
P(B∪Ch) = 0,6 + 0,4 − 0,2 = 0,8
A − nie wybrał ani biologii ani chemii
P(A) = 1−0,8 = 0,2
2 gru 20:42