Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach
piter: Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach
Wyszlo mi tak:
| | | | ( (π)/3)+Δx−( (π)/3) | | ( (π)/3)+Δx+( (π)/3) | | 2sin |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
Δx→0 |
| |
| | | |
2 gru 19:10
piter: tam pod glowna kreska jeszcze Δx
2 gru 19:11
piter: i drugie o tej samej tresci:
y=3x
2−x x
0=−2
| | 3(−2+Δx)2+2−(3*(−2)2−(−2)) | |
Δx→0= |
| = |
| | Δx | |
| | 3(4−4Δx+(Δx)2)+2−(12+2)) | |
Δx→0= |
| = |
| | Δx | |
| | −12Δx+Δx2 | |
Δx→0= |
| =−12 A poprawna odpowiedzia jest −13, nie wiem gdzie mam blad. |
| | Δx | |
2 gru 19:17
piter: | | 1 | |
Pierwsze juz niewazne wyszlo mi |
| |
| | 2 | |
2 gru 19:19
piter: pomoze ktos?
2 gru 19:35